Over Ons

Geschiedenis Mamach Machinehandel BV
Mamach is opgericht in 1983 door Ad en Rini Matena. Na het faillissement van VaBeDo B.V. waar Ad de afdeling metaalbewerkingsmachines runde, besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Mamach werd opgericht en direct bij aanvang was zoon Ton bij het bedrijf betrokken, eerst in zijn vrije uren van school en daarna als leerling monteur en poetser.
Het bedrijf behield zijn klanten welke in de voorgaande jaren waren opgebouwd en groeide gestaag, in 1989 trad moeder Rini uit en heeft zoon Ton de helft van de aandelen van zijn ouders overgenomen.

De volgende jaren waren roerige jaren, de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Ketelweg 24D te Papendrecht vond plaats. Mamach floreerde en positioneerde zich als een gedegen machinehandel. Echter, toen in 1992/3 de muur in Duitsland ging vervallen kreeg de handel in gebruikte machines een klap. Door de grote voorraden in het voormalige Oostblok, alsook de uit ruilhandel vrijgekomen machines maakte de markt kapot. Ook Mamach Machinehandel B.V. had hier last van. Maar door de “Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg mentaliteit” werden er snel beslissingen genomen om het voortbestaan te waarborgen. Het pand werd verkocht en er werd weer een pand gehuurd aan de Ketelweg 57 te Papendrecht en na goed overleg verliet Ton het bedrijf. Vader Ad is verder gegaan met Mamach Machinehandel BV en Ton is in die tijd begonnen te werken voor Yamazaki Mazak Europe N.V. als Sales Engineer voor half Nederland.

Gelukkig duurde de mindere periode korter dan verwacht. De jaren tot 2000 liepen voor Mamach niet slecht en mede door de opgedane kennis van Ton bij Mazak werden de eerste stappen richting gebruikte CNC Machines gezet. Ton was inmiddels gepromoveerd tot branch-en salesmanager en had het zo naar zijn zin bij Mazak dat hij aan een terugkeer bij Mamach nog niet dacht. Door de uitblijvende terugkeer van Ton is toenmalig vakantiewerker Maurice Lamens per 1 Juli 1994 in vaste dienst is getreden als leerling monteur.

In 1999 vond Ad Matena het tijd om minder aan te gaan doen c.q. minder verantwoording te hebben over het bedrijf en een terugkeer van Ton lag niet in de lijn der verwachting. Vervolgens is er door Ad gezocht naar een externe partij voor een bedrijfsovername. Een geschikte externe partij werd niet gevonden en in een gesprek tussen vader met zoon, is om het voortbestaan van Mamach te waarborgen, besloten dat Ton alle aandelen in Mamach Machinehandel B.V. zou overnemen. Zodoende is Mamach Machinehandel sinds 1 Januari 2000 geheel in handen van Ton Matena.

Ook na de overname bleef Ton werkzaam bij Yamazaki Mazak Europe NV. De directie aldaar was bekend dat hij 100% aandeelhouder was van Mamach, maar wist dat Ton nooit zelfstandig zou vertrekken en dat Mamach gerund werd door zijn vader en Maurice. Door een dwaling en persoonlijke vete van de BeNeLuX directeur werd Ton bij Yamazaki Mazak Europe NV ontslagen. Deze grote klap had Ton niet zien aankomen. Per 1 september 2004 was Ton zonder werk. Deze maand heeft Ton gebruikt om zijn toekomstplannen voor Mamach uit te werken en werd per 1 oktober 2004 volledig werkzaam bij Mamach. Een onderdeel van het toekomstplan was dat Mamach geheel moest overschakelen naar de markt van gebruikte CNC metaalbewerkingsmachines.

Een ander onderdeel was het zoeken naar een ander representatief onderkomen met kraanfaciliteit. Zowel de plannen voor een omslag naar gebruikte CNC machines alsmede een nieuw pand werden in de volgende jaren uitgevoerd. Er werd grond aangekocht in Zevenbergen om daarop een pand van circa 1000 vierkante meter gebouwd en betrokken. Verder werd de machinevoorraad grotendeels omgeturnd naar gebruikte CNC metaalbewerkingsmachines. Voor Mamach was dit een fantastische zet en groeide ook op deze locatie uit zijn jasje. Ook in het recesjaar kon Mamach positief afsluiten. Door goed op te letten en de gedachten om te zetten was dit realiseerbaar. Eind 2010 werd besloten om een extra hal van circa 400 vierkante meter te bouwen. Najaar 2011 werd ook deze hal in gebruik genomen maar bleek al snel te klein.

Uiteindelijk werd eind 2012 besloten on nogmaals de stoute schoenen aan te trekken en een volgend pand te bouwen. Ditmaal werd er gekozen voor het huidige hoofdpand van 2500 vierkante meter met showroom en kantoor. Ook bestaat de mogelijk om het pand verder uit te bouwen. Sinds april 2014 zitten wij in dit pand aan de Campagneweg 10 te Zevenbergen. Inmiddels hebben wij ruim 100 gebruikte CNC verspanende metaalbewerkingsmachines op voorraad en een grote internationale reputatie.

Onze handelswijze:
Al ruim 30 jaar is Mamach de toonaangevende leverancier voor uw nieuwe en gebruikte metaalbewerkingsmachines, gereedschappen en onderdelen. Bij ons handelen gaan wij altijd uit van de volgende uitspraak:

‘’Wij doen wat we beloven en gaan daarbij voor 100% klanttevredenheid, daar wij leven bij de gratie van onze klanten’’

Een uitspraak zoals hierboven staan heeft u misschien wel eerder gelezen, waaraan u waarschijnlijk gedachteloos voorbij gaat. U komt deze uitspraak tenslotte vaker tegen. Toch mag u op ons woord geloven dat dit streven aan de basis ligt van het doen en denken van onze medewerkers. Iedere verspaner kent wel de (bizarre) verhalen over machines die van alles mankeren. Echter, wij willen niet figureren in dit soort verhalen. Liever laten wij de mond-tot-mondreclame voor ons werken door tevreden klanten. Want vraagt u maar eens rond; Mamach heeft een naam hoog te houden.

Wij staan voor een perfecte aflevering van een werkende machine. Dat doen wij als familiebedrijf al ruim 30 jaar, naar volle tevredenheid van een steeds groter groeiende klantenkring. Noem het ouderwetse degelijkheid, maar wij kiezen bewust voor deze werkwijze.

Tevens willen wij u helpen met het maken van een goede en verantwoorde beslissing, zodat wij zeker weten dat u nog jarenlang plezier zult beleven aan uw machine. Wij willen namelijk net zo graag als u, dat u de juiste beslissing neemt en 100% tevreden bent over uw machine. Daarom kunt u altijd bij ons terecht voor een eerlijk en deskundig advies. Deskundig omdat onze medewerkers verregaande kennis hebben over machines en dus weten waarover zij praten. Eerlijk omdat dit de enige manier is om een 100% tevreden klant te realiseren.

Onze activiteiten:
Onze kernactiviteit is het in-en verkopen van gebruikte CNC verspanende machines. In onze bedrijfspand in Zevenbergen treft u circa 100 (jong) gebruikte CNC machines aan.  Door onze kennis en ervaring weten wij waarover we praten en kunnen wij met u meedenken om een geschikte machine voor u te vinden.Veelal treft u de gewenste machine aan in onze ruime voorraad. Mochten wij de gewenste machine niet direct beschikbaar hebben. dan kunnen wij door onze aansluiting bij de EAMTM gebruik maken van een actief netwerk om de door u gewenste machine te vinden. Naast gebruikte machines biedt Mamach u ook een ruime selectie aan nieuwe conventionele metaalbewerkingsmachines aan. Alle door ons te leveren machines, worden voor levering nagekeken en schoongemaakt in onze werkplaats. indien u wenst, kunnen onze eigen monteurs de machine in bedrijf stellen. 

Verder levert Mamach al sinds 2002 Heimatec vaste en aangedreven gereedschappen. Heimatec is een toonaangevende leverancier wanneer het gaat om vaste en aangedreven gereedschappen voor draai en freesmachines. Daarnaast levert Mamach hogedruk pompsystemen van Streamware. Deze systemen zorgen niet alleen voor een beter afvoer van spanen, maar werken ook productie verhogend.

Bent u bezig met een bedrijfsovername en wilt u een solide waardering van het machinepark? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Door onze ruime ervaring en kennis hebben over metaalbewerkingsmachines kunnen wij voor u een realistische waardebepaling maken. 

Geïnteresseerd in onze machines, gereedschappen of dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Ton Matena
Verkoop / Inkoop
ton(at)mamach.nlMaurice Lamens
Service
maurice(at)mamach.nl


Taal

Nieuw binnen
Mazak FH 6800 (2001)

Mazak FH 6800 (2001)

Mazak VTC 300C II

Mazak VTC 300C II

Hyundai SPT-V 1600F

Hyundai SPT-V 1600F

Brother TC 32B QT

Brother TC 32B QT

Mazak Variaxis 630-5x (2004)

Mazak Variaxis 630-5x (2004)

Mazak FJV 25

Mazak FJV 25

Kiheung KNC-U 1000 (2008)

Kiheung KNC-U 1000 (2008)

Doosan Deawoo ACE HP 630

Doosan Deawoo ACE HP 630

DMG Mori DMC 80H KGT

DMG Mori DMC 80H KGT

MAMACH Machinehandel BV

Campagneweg 10
4761 RM
Zevenbergen NL

T ++31 (0) 168 32 53 54
info[at]mamach.nl